Zrazy wołoweSkładniki:½ kg wołowiny na zrazy 2 łyżki musztardy 2 ogórki kiszone 1 cebula 80 g wędzonego boczku 1 łyżka mąki 3 łyżki oleju 1 szklanka bulionu 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Sól, pieprz Przygotowanie:Mięso umyć, podzielić na 4 plastry i rozbić tłuczkiem na płaty o grubości około 0,5 cm. Każdy płat posmarować musztardą i odstawić do schłodzenia na 1 godzinę. Cebulę pokroić w piórka, boczek w plasterki, a ogórki kiszone w cienkie paseczki. Po wyjęciu z lodówki plastry wołowiny posypać solą i pieprzem. Na każdym z nich ułożyć kolejno: plasterki boczku, kilka paseczków ogórków i kilka piórek cebuli. Zwinąć dosyć ściśle. Zrazy można spiąć wykałaczkami lub owinąć mocną nicią. Następnie każdą roladkę oprószyć lekko mąką z każdej strony. Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć roladki (łączeniem do dołu) i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Całość zalać bulionem. Dodać ziele angielskie i listki laurowe. Dusić do miękkości. Kiedy zrazy są gotowe, sos można zagęścić mąką. Podawać z kaszą gryczaną.