Orientalne Karminadle z kaszą jaglaną Składniki:1 szk kaszy jaglanej 400 g mielonej łopatki wołowej 1 doniczka kolendry 1 papryka chilli1 pęczek pietruszki 500 ml bulionu 1 łyżeczka miodu 1/3 szk oleju rzepakowego 1 cebula 1/3 łyżeczki kminku rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki kurkumy 3 dorodne marchewki 1 op jogurtu bałkańskiego 1/2 posiekanej doniczki mięty Przygotowanie:Marchewki obieramy i gotujemy 6-7 min, następnie przelewamy zimną wodą i kroimy wzdłuż w ćwiartki. Kaszę jaglaną moczymy 30 min w zimnej wodzie, następnie odlewamy i gotujemy w proporcji 2:1 - 2 szk.wody, 1 szk. kaszy z dodatkiem 1 łyżeczki miodu i szczypty soli (można użyć bulionu). Gdy woda wsiąknie w całą kaszę zdejmujemy garnek z gazu, przykrywamy na 10 min. Mięso mieszamy z posiekaną kolendrą. Cebulę razem z chilli siekamy i smażymy na oleju na rumiany kolor. Na koniec dodajemy przyprawy i całość mieszamy z kaszą jaglaną. Dodajemy mięso i wyrabiamy na jednolitą masę. Z pozyskanej masy robimy 4 cm kulki, które smażymy na rumiany kolor. Na oleju po smażeniu karminadli i marchew pokrojoną w słupki. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku 10 min w 200 st. C pod przykryciem. Podajemy z jogurtem bałkańskim wymieszanym z posiekaną miętą, solą i pieprzem.