Rolada wołowa Składniki: 1 kg wołowiny zrazowej lub wieprzowej pieprz, sól, maggi 1 jajko 1 kostka rosołowa 3 ogórki konserwowe 400 g mięsa mielonego 100 boczku mielonego 2 cebule (mielone) 4 łyżeczki musztardy sarepskiej Sposób przyrządzenia: Wołowinę lub wieprzowinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie w poprzek włókien w mięsie pokroić 6 jednakowych plastrów. Plastry rozbić tłuczkiem, następnie, posolić, doprawić pieprzem i posmarować musztardą. Farsz: zmielony boczek, mięso, cebulę, jajko i przyprawy dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie podzielić farsz na 6 równych części i rozłożyć na wcześniej przygotowane rolady. Na każdą roladę położyć 2–3 słupki ogórka konserwowego (połówkę ogórka na 1 sztukę). Następnie uformować i zwinąć w roladkę i obwiązać białą nicią. Ułożyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu, rolady zarumienić ze wszystkich stron. Następnie podlać gorącą przegotowaną wodą, dodając 1 kostkę rosołową. Dusić pod przykryciem 90 minut wołowe rolady (1 godzinę wieprzowe). Powstały wywar z rolad zagęszczamy mąką doprawiając solą, pieprzem, maggi (można dodać kwaśnej śmietany).