Polędwiczka wieprzowa z musem z jabłek Składniki: 300 g polędwiczki wieprzowej 0,3 kg jabłek antonówek 2 jabłka szara reneta1 pomarańcza 0,3 l wiśniówki 0,3l białego, wytrawnego wina 0,4 kg masła 0,2 kg kasza gryczana niepalona 0,5 l rosół (bulion) 0,1 kg szalotka 1 szt. seler (nać) 0,2 kg marchwi 0,5 l sok z świeżych jabłek rozmaryn świeży-klika łodyg sól, pieprz czarny Sposób przygotowania: Polędwiczkę czyścimy i marynujemy w rozmarynie i pieprzu na około 8 godzin. Następnie obsmażamy ją z wszystkich stron, solimy i pieczemy w piecu około 8 minut w temperaturze 200 st.C. Wyjmujemy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5 minut i porcjujemy. Szalotkę drobno kroimy, podobnie marchew i selera. Kolejno podsmażamy na maśle sklarowanym i dodajemy kaszę, kiedy będzie miękka i sprężysta, doprawiamy. Jabłka obieramy i drobno kroimy, pomarańcze parzymy i ocieramy z nich skórkę. Podsmażamy na maśle jabłka, podlewamy wiśniówką podpalmy i dusimy, dodajemy skórkę, całość przecieramy. Bazę sosu szarego redukujemy i na samym końcu dokładamy po jednej kostce mrożonego masła, kiedy sos zgęstnieje, doprawiamy go solą i pieprzem.