Beza z malinamiSkładniki:120 g białka 240 g cukru (drobnego do wypieków) Krem: 500 ml śmietanki 36 % - mocno schłodzonej 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru Laska wanilii Beza: W rondelku (większym od miski) zagotuj wodę. Wbij do miski białka – 120 g, ewentualnie odrobinę więcej. Ustaw miskę w rondelku (tak, aby boki miski nie dotykały ścian rondelka). Ubijaj białka na ogniu, co i raz dodając cukier, aż do chwili, gdy osiągną temperaturę 55 stopni Celsjusza (tu temperaturę najlepiej sprawdzać termometrem kuchennym). Po rozgrzaniu do tej temperatury miskę wyjmij z rondelka i zacznij ubijać mocno rózgą lub mikserem, aż do uzyskania zwartej konsystencji – ok. 5 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 110 stopni. Przygotowany rękaw cukierniczy napełniamy kremem z białek – możemy skorzystać z łyżki stołowej i nią wykładać białko na blachę. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Wyciskamy z rękawa fantazyjne kształty, lub okrągłe – dla tradycjonalistów. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut – w przypadku małych bez o średnicy ok. 2-3 cm, przy użyciu końcówki do rękawa D6 (średniej wielkości, gwiazdkowa lub gładka). Jeżeli piekarnik będzie otwierany, to czas pieczenia może się przeciągnąć nawet do 60 minut. Krem: Ubij śmietankę na sztywno, dodaj serek, cukier puder i ziarna z laski wanilii. Wszystko podbij ze sobą jeszcze przez około minutę, a następnie wyłóż na wysuszone beziki. Serwuj z malinami lub schłodzonym i zredukowanym (odparowanym) sosem malinowym.