Buraki po francusku z sosem dijonese Składniki: 3 upieczone buraki 5 łyżek majonezu 3 łyżki musztardy francuskiej gruboziarnistej 1 łyżka musztardy dijon Sok z połówki cytryny Łyżka oleju Cebulka dymka Przygotowanie:Umyte buraki, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut, aż będą miękkie. Czas pieczenia zależy od ich wielkości. Po upieczeniu obieramy je ze skórki. Szatkujemy dymkę w piórka, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy olej i cały czas mieszając dodajemy majonez oraz musztardy. Mieszamy tak długo, aż powstanie gładki sos-emulsja. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody. Buraczki, pokrojone w ósemki układamy na półmisku i polewamy je gotowym sosem. Podajemy z bagietką, jako przystawkę, lub dodatek do pieczonych mięs.