Tosty francuskie z jabłkami, kardamonem i prażonymi migdałami Składniki na dwie osoby: 1 chałka jajka 4 szt masło 100 g śmietana UHT 18% 100 ml sól 1 kg słodkich jabłek sok z cytryny 100 ml cukier 100 g 2 łyżki miodu kardamon małe opakowanie płatków migdałowych Sposób przygotowania: 1. Jabłka z sokiem z cytryny: obieramy jabłka, wydrążamy gniazda i kroimy jabłko w drobną kostkę, wrzucamy do miski, posypujemy cukrem i wlewamy sok z cytryny i dodajemy kardamon i miód, dokładnie mieszamy, aż wszystko nam się połączy, na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy masę jabłkową, smażymy i cały czas mieszamy, jeżeli masa staję się zbyt gęsta dolewamy soku z cytryny albo odrobinę wody z miodem, trwa to trzy – cztery minuty do momentu aby wszystkie składniki się połączą, a jabłka pozostały w kawałeczkach. 2. Tosty francuskie z chałki: kroimy chałkę na kromki grubości ok. 3 cm, wbijamy do miski jajka, dodajemy śmietanę, odrobina soli i roztrzepujemy do jednolitej konsystencji, na patelni rozgrzewamy masło nie dopuszczając aby się przypalało, kromki chałki maczamy w całości w masie jajecznej i smażymy po obu stronach na złoty kolor. Możemy to robić na dwóch patelniach równocześnie, jeżeli zależy nam na tym aby oba składniki naszej potrawy były gorące, jeżeli nie mamy takich możliwości lub koordynacji, to zawsze lepiej najpierw zrobić masę jabłkową, a potem smażyć świeże tosty na bieżąco. PODAWANIE: Usmażone tosty wykładamy na talerze, na nich kładziemy grubą warstwę jabłek i posypujemy prażonymi migdałami.