Duszone gruszki z serem pleśniowym Składniki:3 gruszki (np. konferencja) 350 ml czerwonego wytrawnego wina 50 g cukru 50 g orzechów włoskich 1 opakowanie rukoli (200 g) 10 ml octu winnego 25 ml oliwy 1 szalotka 120 g sera pleśniowego 150 ml śmietany 36% Przygotowanie:Gruszki umyj i wstaw do małego rondla. Zalej je winem tak aby wystawały ogonki i dodaj cukier. Podgrzewaj i gotuj na małym gazie przez 10 minut, powinny być delikatnie miękkie ale nie rozpadać się. Następnie zostaw gruszki do wystygnięcia w zalewie. W drugim rondelku przygotuj sos. Rozgrzej delikatnie oliwę i dodaj posiekaną w drobną kostkę szalotkę. Uważaj aby nie zaczęła brązowieć. Wlej śmietanę oraz ocet i dodaj pokruszony ser. Zagotuj i delikatnie mieszaj do momentu rozpuszczenia sera. Gruszki pokrój w plastry, ułóż na rukoli i polej delikatnie dressingiem. Całość posyp uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi.