Suszone pomidory Składniki:Pomidory Oliwa z oliwek Sól Łyżka octu winnego Świeże zioła (bazylia, tymianek, oregano) Kilka ząbków czosnku (opcjonalnie) Przygotowanie:Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki, a środki wydrąż (miąższ). Ułóż je na blasze lub na ruszcie. W drugim przypadku pamiętaj, aby podłożyć pod spód kolejną blachę z papierem do pieczenia. Nie ubrudzisz piekarnika. Temperaturę ustaw na 70 stopni Celsjusza. Pomidory susz przez 8 – 9 godzin z uchylonymi delikatnie drzwiczkami. Powinny zacząć się marszczyć, ale zachować odrobinę wilgotności. Wysuszone pomidory przełóż do miski i wymieszaj z ziołami i łyżką octu. Następnie możesz je przełożyć do wyparzonych słoików i zalać gorącą oliwą. Pamiętaj aby nie nakładać pomidorów do pełna - pod wpływem oliwy zwiększą swoją objętość. Słoiki zakręć i ustaw na nakrętkach.