Grzanki z salsą jabłkową Składniki: 1 ciabatta kilka plastrów szynki długo dojrzewającej (najlepiej polskiego Kumpiaka) kilka plastrów oscypka oliwa z oliwek 3 antonówki 4 ogórki gruntowe garść świeżej mięty garść świeżej kolendry 1 szalotka sok z limonki sól do smaku płatki chilli do smaku Przygotowanie: Jabłka obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Skrop sokiem z limonki. Ogórki obierz i pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w kostkę tak jak jabłko. Szalotkę też pokrój w kostkę, zioła posiekaj, wymieszaj składniki skrop oliwą , lekko posól i oprósz chilli. Ciabattę pokrój na kromki, posmaruj oliwą i podpiecz z jednej strony na grillu. Gdy będzie chrupka ułóż plaster sera i plaster szynki. Podpiecz aż ser się lekko rozpuści. na wierzchu grzanki ułóż salsę.