Sernik z morelami Składniki:Kilka dużych moreli (6 – 8) 50 g masła 200 g ciastek kruchych lub digestive 2,5 łyżeczki żelatyny 300 g białej czekolady 300 ml śmietany 36% 250 g serka typu Philadelphia 1/3 szklanki drobnego cukru 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie:Kruche ciasteczka zmiel w malakserze lub blenderze kielichowym. Masłem wysmaruj boki wybranej formy (ok. 20 cm średnicy). Wyłóż masę z ciastek na formę i dociśnij ją do band. Wstaw do lodówki na około 15 minut. Czekolady pokrusz na kawałki i wsadź do jednego rondelka z 100 ml śmietany. Podgrzewaj do rozpuszczenia. Następnie dodaj żelatynę i mieszaj aż się rozpuści. Ubij resztę śmietany na sztywno. Serek rozetrzyj z cukrem na gładką masę. Do sera dodaj partiami masę czekoladową i zmieszaj. Następnie wmieszaj we wszystko delikatnie i partiami ubitą śmietanę. Całość delikatnie wymieszaj, dodaj pokrojone morele i przelej do wcześniej przygotowanej formy wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Po wyjęciu udekoruj cząstkami moreli, cukrem pudrem oraz wiórkami czekolady.