Duszona łopatka w cydrze z cytryną i gruszkami Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej 1 l cydru 3 gruszki 1 cytryna 2 marchewki 1 pęczek kolendry 2 białe pory Sól, pieprz 1 kg młodych drobnych ziemniaków Przygotowanie: Łopatkę dzielimy na 200 g kawałki następnie solimy, pieprzymy i obsmażamy na rumiany kolor z każdej strony. Obsmażone mięso przekładamy do rondla . Zalewamy cydrem, dusimy pod przykryciem 2 ,5 h. Przed końcem duszenia dodajemy pokrojone w 5 cm kawałki pory, marchewkę i gruszki razem z otartą skórką z cytryny. Gotową łopatkę podajemy z zredukowanym sosem marchewką i duszonymi gruszkami. Uduszone pory ucieramy z młodymi ziemniakami, posiekaną kolendrą i łyżką masła.