Gruzińskie chaciapuri Składniki: 100 g masła 0,5 litra mleka Drożdże 1 mała łyżeczka cukru 1 mała łyżeczka soli 1 kg mąki 2 duże łyżki oleju roślinnego 1 kg sera Twaróg biały półtłusty 2 paczki 200 g ser Gouda Przygotowanie: Roztopić 100 g masła. Dolać do masła 0,5 litra mleka, delikatnie podgrzać (nie może być gorące). Dodać pół paczki suchych drożdży (1 łyżeczka). Dodajemy także 1 małą łyżeczkę cukru i 1 małą łyżeczkę soli. Przez sitko wsypujemy mąkę, ok. 900 g. Dobrze mieszamy wszystko, doprowadzamy do konsystencji ciasta, żeby się odklejało od ręki. Na koniec dodajemy 2 duże łyżki oleju roślinnego. Nakrywamy ręcznikiem miskę z całą zawartością i zostawiamy na 1-2 godz., żeby ciasto się podniosło. Około 1 kg sera, 2 paczki twarogu półtłustego i 200 g sera Gouda, zetrzeć na tarce i wymieszać sery razem. Dodać do szczyptę soli. Wersja łódeczka/ Adjarski Bierzemy ciasto o wymiarze pięści i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Z obydwu stron zginamy i rożki „zaszczypujemy”, żeby wyszło na kształt łódeczki. Odkładamy na koło 10 min (ciasto się trochę podniesie). Wkładamy do środka ser, delikatnie poszerzamy środek (na boki). Kładziemy i dolewamy do sera 2-3 małe łyżeczki wody. Do rozgrzanego piekarnika za 200 stopni i pieczemy do złocistej skórki – około 30 min. Wersja na patelnie/ Imeretinski Bierzemy ciasto wielkości pięści, tyle samo sera. Wałkujemy (trochę) ciasto, wkładamy do środka ser. Zebrać ciasto (a'la w woreczek), rozłożyć ciasto na kształt patelni. Piec na suchej patelni nie na dużym ogniu. Odwrócić i upieczoną stronę posmarować masłem, później drogą stronę posmarować i na talerz!