Kotleciki jagnięce w sosie z czarną porzeczką i kozim serem Składniki: 200 g jagnięciny 30 ml oleju 30 g koziego sera twarogowego 10 g masła Rozmaryn Sól, pieprz Marynata do jagnięciny: 300 ml mleka czosnek rozmaryn sól, pieprz ziarnisty Sos: 80 ml czerwonego wytrawnego wina 30 g cukru trzcinowego garść czarnej porzeczki 15 g masła Do dekoracji: liście szczawiu czerwonego kwiaty jadalne Przygotowanie:Jagnięcinę myjemy, osuszamy, czyścimy z błon i ścięgien. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i do tak przygotowanej marynaty wkładamy oczyszczoną jagnięcinę na ok. 5-6 godzin. Po tym czasie mięso skruszeje i nabierze odpowiedniego aromatu i smaku. Do małego rondelka wlewamy wino, dodajemy cukier i redukujemy do połowy objętości, następnie dodajemy czarną porzeczkę i dalej redukujemy. Na koniec dodajemy świeże zimne masło, które sprawi że powstały sos stanie się szklisty a zarazem zagęści się. Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy, obsmażamy z obydwu stron, przekładamy na blaszkę do pieczenia. Na wierzch dodajemy odrobinę masła, gałązkę rozmarynu i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 8-10 minut w zależności od stopnia wypieczenia mięsa. Po wyjęciu z piekarnika dajemy mięsu w spokoju odpocząć po pieczeniu. Następnie powstały sos wylewamy na talerzu w postaci łezki, na to układamy pokrojone kotleciki jagnięce, a dopełnieniem smaku będzie aromatyczny kozi twaróg, liście młodego szczawiu i świeże kwiaty jadalne.