Krem z białych szparagów z kruszonym serem i płatkami bratków Składniki dla 4 osób: białe szparagi – 2 pęczki seler bulwa – 1 szt. pietruszka korzeń – 2 szt. cebula złota – 2 średnie szt. czosnek – 2 ząbki bulion warzywny – 1- 1,5 l (w zależności jaką gęstość kremu chcemy uzyskać) masło – 50 g mascarpone 200 g sok z cytryny – 50 ml olej rzepakowy z Góry św. Wawrzyńca – 80 ml sól, pieprz do smaku bratki jadalne – kilka sztuk do dekoracji Przygotowanie:Szparagi należy dokładnie obrać. Następnie obieramy pietruszkę, seler i cebulę. Wszystkie warzywa kroimy dość drobno, tak aby się szybko ugotowały. Masło rozpuszczamy w rondlu, wrzucamy warzywa i czosnek i delikatnie przesmażamy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy serek mascarpone, sok z cytryny, olej rzepakowy i doprawiamy solą i pieprzem. Zupę miksujemy blenderem i przecieramy przez „chińczyka” bądź drobne sito. Podajemy z pokruszonym serem korycińskim, płatkami bratków i kroplą oleju rzepakowego z Góry św. Wawrzyńca.