Mini gołąbki z młodej kapusty ze szpinakiem i serem feta w sosie z botwinki Składniki dla 2 osób: Młoda kapusta 1 mała główka Szpinak młody 100 g Ser feta 100 g Młoda botwinka 1 pęczek Pęczek kopru Jogurt naturalny 200 ml Czosnek 2 ząbki Cebula 1 szt. Sól, pieprz Sposób wykonania: Młodą kapustą obieramy z twardych liści. Wycinamy twardy rdzeń. Kapustę parzyć tak długo, aż liście będą odchodzić. Farsz: Szpinak przesmażyć na drobno posiekanej cebuli oraz czosnku. Ostudzić. Dodać ser feta. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Farsz zawijać w liście. Gotowe gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przykryć pozostałymi liśćmi. Piec w piekarniku około 30 minut w 160'C. Sos: Botwinkę drobno posiekać. Dodać jogurt. Całość krótko gotować. Dodać posiekany koper. Doprawić solą oraz pieprzem. Polędwiczka wieprzowa duszona w młodej kapuście Składniki dla 2 osób: Młoda kapusta mała 1 szt. Polędwiczka wieprzowa 300 g Czuszka 1 sztuka Cebula 1 szt. Czosnek 2 ząbki Marchew 1 szt. Gałązka rozmarynu Szparagi zielone 1 pęczek Kasza pęczak 50 g Kminek Olej Sól, pieprz Sposób wykonania: Polędwiczkę wieprzową pokroić na duże kawałki 4-5cm. Zamarynować w soli, pieprzu oraz czosnku. Przesmażyć na oleju na złoty kolor. Podczas smażenia dodać pokrojoną w paski marchew oraz cebulę. Następnie dodać posiekaną młodą kapustę oraz szparagi. Dodać czuszkę oraz przyprawy. Dusić do miękkości. Podlewać wodą. Na sam koniec dodać kaszę pęczak. Mini gołąbki faszerwoane mięsem i ryżemSkładniki:Młoda biała kapusta Mięso mielone wieprzowo – wołowe 200 g Ryż biały 100 gCebula biała 1 szt.Czosnek 2 ząbki Koper 1 pęczek Sól i pieprz Sos:Jogurt naturalny 200 ml Kapary 1 łyżeczka Sposób przygotowanie:Kapustę obrać z twardych liści, wykroić rdzeń i sparzyć. Mięso mielone zmielić, dodać ugotowany ryż, postarzona cebule w kostkę, posiekany czosnek oraz koperek. Doprawić solą i pieprzem.