Zupa z soczewicy z młodymi warzywami Składniki na 1 porcję: 3 młode marchewki 1 młody seler 2 małe pietruszki 1 mały por 4 małe młode ziemniaki dwie garści świeżego zielonego groszku w strączkach kawałek niewielkiego kalafiora pęczek naci pietruszki pęczek koperku 2 czubate łyżki nasion słonecznika 3 łyżki czerwonej soczewicy 4 kulki ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 3 liście laurowe ćwierć łyżeczki kurkumy Przygotowanie: W garnku zagotuj półtorej szklanki wody. Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz, pokrój w plasterki, dodaj do wrzątku. Seler obierz, pokrój w słupki, dodaj do garnka. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. Dodaj soczewicę i 3-4 kryształki grubej soli. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. Dodaj posiekaną nać pietruszki. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. Dodaj kurkumę i około pół szklanki gorącej wody. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. Dodaj młode ziemniaki, dokładnie umyte i pokrojone w kawałki, zielony groszek wyjęty ze strączków, kalafiora podzielonego na małe cząstki, nasiona słonecznika. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj aż warzywa będą miękkie (ok. pół godziny). Na koniec dodaj posiekany koperek.