Makaronowa sałatka w cytrynowych koszyczkach Składniki: łyżeczka oleju rzepakowego sok z cytrynyprzyprawy: sól, chili, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie 250 g makaronu "kolanka ozdobne" puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (125g)pomidory z puszki (400g)średnia cebula2 ząbki czosnku szczypiorek 5-6 cytryn na „koszyczki” Wykonanie: Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy chili, zioła prowansalskie i pieprz cytrynowy. Smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka oraz pomidory (wraz z zalewą). Mieszamy tak, aby powstał sos. Przyprawiamy solą. Całość podgrzewamy ok. 15 min. W międzyczasie gotujemy makaron na sposób al-dente. Przygotowany sos mieszamy z makaronem. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Sałatką napełniamy wycięte w cytrynach koszyczki. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.