Muszle nadziewane serkiem riccota Składniki: Makaron muszle około 30 sztuk Ser riccota ok. 0,5 kg 1 opak. mrożonego szpinaku 300 g mielonego mięsa Sos do lazanii lub spaghetti Ser mozzarella Wykonanie: Odmrozić szpinak i wycisnąć nadmiar wody ze szpinaku w lianią ściereczkę. Mięso mielone przesmażyć z cebulą i zostawić do ostygnięcia. Następnie wymieszać przesmażone mięso z serem riccota i szpinakiem – doprawić solą i pieprzem. Ugotować muszle aldente i wyjmować po kolei łyżką cedzakową - nie dawać ma durszlak bo się pozlepiają. Następnie nadziewać je farszem ze szpinaku. Dno brytfanki wysmarować dwoma łyżkami sosu do spaghetti lub lazanii – można dodać trochę bazylii. Na sos kłaść muszle z nadzieniem. Muszle wysmarować resztą sosu i na końcu dodać starty ser mozzarella. Zapiekać przez 30-40 minut w 180 stopniach. Na 25 minut można przykryć wierzch brytfanki folią aluminiową, a potem ją zdjąć.