Domowy suflet kalafiorowy z suszonymi pomidorami i cheddaremSkładniki: 6 jajek 100 ml śmietanki 30% ½ ugotowanego kalafiora 80 g mąki pszennej tortowej 100 g suszonych pomidorów ½ łyżeczki oregano 2 ząbki czosnku 200 g tartego sera cheddar 1 jogurt bałkański 2 pomidory malinowe Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kalafiora dzielimy na jednakowej wielkości różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i miksujemy ze śmietanką i czosnkiem na gładką masę. Następnie ubijamy białka na w miarę sztywną pianę, a żółtka mieszamy z tartym serem i suszonymi pomidorami. Następnie dodajemy je do masy kalafiorowej i mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. Gdy całość się połączy dodajemy połowę piany i delikatnie mieszamy aby masę spulchnić. Gdy wszystko się połączy dodajemy drugą połowę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Brytfankę wykładamy papierem pergaminowym i wylewamy masę. Całość zapiekamy w temperaturze 190 stopni, do wyrośnięcia i mocnego zrumienienia około 30min. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy suflet w uchylonym piekarniku na kolejne 10 min. Gotowy suflet podajemy z jogurtem wymieszanym z pokrojonymi pomidorami lub sosem pomidorowym.