Owsianka z siemieniem lnianym Składniki na jedną porcję: 1 łyżka kaszy jaglanej 3 łyżki płatków owsianych 1 łyżka siemienia lnianego 1 truskawka (albo do wyboru: plasterek pomarańczy, kawałek mandarynki, malina, kilka jagód lub kawałek kwaśnego jabłka) 1 łyżka rodzynek 1 suszony daktyl 1 suszona figa albo morela 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1 goździk Po ćwierć łyżeczki: cynamon, imbir, kurkuma Przygotowanie: Zagotować trochę wody w małym garnku (ok. pół szklanki). Dodać 1 łyżkę opłukanej kaszy jaglanej. Dodać 1 łyżkę siemienia lnianego. Dodać ćwierć łyżeczki cynamonu. Wymieszać, gotować przez chwilę. Dodać 3 łyżki płatków owsianych. Dodać ćwierć łyżeczki imbiru i goździk. Wymieszać, gotować przez chwilę. Dolać trochę zimnej wody (mniej więcej 2-3 łyżki). Wymieszać, gotować przez chwilę. Dodać 1 truskawkę pociętą w plasterki (lub inny owoc). Wymieszać, gotować przez chwilę. Dolać gorącej wody – tyle, żeby sięgała ok. 1.5 cm powyżej kaszę. Dodać ćwierć łyżeczki kurkumy. Wymieszać, gotować przez chwilę. Dodać daktyla, figę lub morelę pocięte w paseczki, rodzynki, nasiona dyni i słonecznika. Wymieszać, gotować przez ok. 20 minut aż całość zgęstnieje i wchłonie wodę.