Żurek Zakwas: 1 szklanka maki żytniej 1,5 l wody 2 kromki pieczywa razowego 4 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście bobkowe (laurowe) Do słoika wsypujemy mąkę dodajemy rozgnieciony czosnek ziele i liść laurowy zalewamy woda i dodajemy pieczywo wszystko przykrywamy gazą lub ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Zupa: 400 g białej surowej kiełbasy 300 g wędzonych żeberek 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 4 łyżki oleju 2 łyżki majeranku 1 cebula Przygotowanie:Białą kiełbasę i podzielone żeberka obsmaż na mieszance oleju i masła, gdy się zrumieni dodaj pokrojoną w ćwiartki przypaloną cebulę i czosnek, wszystko duszę 10-15 min, co jakiś czas mieszając. Zalej 3 litrami wody i gotuj aż wyparuje połowa objętości, następnie wyjmij mięso i podziel na mniejsze porcje. Do wygotowanego wywaru dolej zakwas bez mąki, która jest na dnie (jeśli żur ma być z ziemniakami to zanim dodasz zakwas najpierw ugotuj w wywarze ziemniaki, a dopiero potem dodaj zakwas). Wszystko gotuj na wolnym ogniu 20 min. W miedzy czasie pokrojone kawałki mięsa obsmaż na maślę aż się zarumienią. Zrumienione kawałki kiełbasy i żeberek dodaj do żurku. Całość gotuj na małym gazie kolejne 20 min. Na koniec dolej szklankę mleka, wymieszaną z mąką pozostałą z zakwasu i dodaj do wywaru razem z majerankiem. Dopraw solą i pieprzem. Najlepiej ugotuje dzień przed podaniem.