Pieczone kotleciki sojowe Składniki: 1,5 szkl. ugotowanej soi 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko + 1 żółtko 1 łyżeczka soli pieprz, chili, zioła prowansalskie 2 łyżki oleju 1 łyżka masła kasza kukurydziana do obtoczenia Przygotowanie: Ziarna soi zalać zimną wodą, odstawić na całą noc. Rano odcedzić, dolać świeżej wody i gotować do miękkości przez ok. 2 godziny. Odmierzyć 1,5 szklanki ugotowanej soi. Przełożyć do wysokiego naczynia, zblenderować na gładką masę. Cebulkę drobno posiekać, podsmażyć na maśle, aż będzie rumiana. Przełożyć do soi, dodać jajko i żółtko, czosnek przeciśnięty przez praskę, olej i przyprawy. Dobrze wymieszać. Z masy formować niewielkie kotlety, obtaczać w kaszy kukurydzianej, układać na wyłożonej papierem blaszce. Piec przez 20-25 minut w temp. 180 stopni, w połowie czasu obrócić kotlety na drugą stronę. Podawać z sosem, np. pomidorowym.