Ciasto migdałowe ze słonym karmelem Składniki: 200g migdałów 500 g mąki pełnoziarnistej 250 g cukru brązowego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 4 jajka 500 g jogurtu 200 g roztopionego masła Przygotowanie:Składniki suche i mokre mieszamy oddzielnie. Następnie łączymy obie masy i mieszamy do uzyskania jednolitej lepkiej papki. Gotową masę przekładamy do formy, wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w temperaturze 180st przez 20-25 min. Słony karmel Składniki:1 puszka kajmaku, czyli masy krówkowej 100 g masła 150 ml mleka 1 łyżeczka grubej soli Przygotowanie:Mleko grzejemy z masłem do jego rozpuszczenia. Następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy z masą krówkową. Studzimy i mieszamy z solą. Ciasto podajemy z karmelem.