Mrowisko - Zaproście mnie do stołu

  • 22 stycznia 2010

Mrowisko

Ciasto:

- 1,5 kg mąki

- 10 jaj

- 1 łyżeczka soli

- olej rzepakowy

Składniki ciasta należy starannie wyrobić: gdy będzie zwarte i przestanie kleić się do rąk należy ciastem wielokrotnie rzucić o stolnicę, albo zbić wałkiem, by wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Odstawić na pół godziny, by odpoczęło. Na stolnicy rozwałkowywać cieniutkie płaty ciasta i rzucać na bardzo rozgrzany olej. Ciasto natychmiast spuchnie i powiększy się: należy je przerzucić na drugą stronę za pomocą dwóch widelców i dosmażyć przez chwilę. Całe smażenie jednego kawałka ciasta nie powinno trwać dłużej jak 30-40 sekund. Usmażone kawałki należy osączyć na papierze.

Syrop miodowy:

- 1 szklanka wody

- ½ kostki masła

- 5 łyżek cukru

- ½ litra miodu

Składniki syropu umieść w garnku i zagotuj. Gotuj jeszcze 10 minut, po czym lekko wystudź.

Pozostałe dodatki:

- 1 i 1/2 szklanki rodzynek

- ½ szklanki maku

Wykonanie:

na dużej paterze rozpocznij budowę mrowiska: ułóż warstwę usmażonego ciasta, polej nieco syropem i sypnij makiem oraz rodzynkami. Mak i rodzynek mają być suche, ponieważ wchłoną nadmiar wilgoci, utrzymując odpowiednią kruchość mrowiska. ułóż kolejną warstwę o nieco mniejszej średnicy, polej syropem, daj mak i rodzynki. czynności te powtarzaj budując mrowisko z coraz mniejszych warstw, aż powstanie konstrukcja co najmniej 50 cm wysokości.