Stek z polędwicy wołowej z wędzoną solą i omlet francuski Roberta Sowy

  • 20 lutego 2013

Steki z polędwicy wołowej z wędzoną solą, smażonymi szalotkami i pikantnym sosem pomidorowym

Składniki dla 2 osób:

2 steki z polędwicy wołowej

1 płaska łyżeczka wędzonej soli

Marynata:

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka musztardy delikatesowej

1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu

Smażone szalotki:

10 obranych szalotek

4 łyżki oleju rzepakowego

Sól morska, grubo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Osuszone i oczyszczone mięso natrzeć marynatą i odstawić na godzinę do lodówki. Szalotki podsmażyć na oleju i doprawić do smaku. Steki zgrillować na patelni ryflowanej (sugeruję średni stopień wysmażenia). Podawać ze smażonymi cebulkami i pikantnym sosem pomidorowym.

Omlet francuski

Składniki dla 2 osób:

5 jajek

sól

olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Jajka wlać na dobrze rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju, smażyć na wolnym ogniu, odwrócić na drugą stronę i dosmażyć. Podawać z konfiturami lub smażonymi warzywami.